Konuyu Oyla:
  • Toplam: 4 Oy - Ortalama: 2.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnternetten müzik dinlemek için para ödeyeceğiz
#1
20829851.jpg

İnternet müzik siteleri üzerinden müzik dinlemek artık paralı oluyor. Konuyla ilgli Hurriyet.com.tr'ye konuşan Fizy Ürün Müdürü Çağatay Öztürk, uygulamanın gelecek haftadan itibaren başlayacağını belirtti. Uygulama 15 Temmuz'da yürürlüğe giren ve yasal internet siteleri ile hak sahipleri arasında yapılan anlaşma sonrasında zorunlu olarak başlayacak ve tüm müzik sitelerini kapsayacak.

Sadece Fizy değil tüm yasal müzik sitelerinin bundan böyle zorunlu olarak abonelik sistemine geçeceğini aktaran Öztürk, kullanıcıların abone olmadan ücretsiz/_np/0150/20830150.jpg müzik dinleyemeyeceklerini söyledi. Öztürk, bu durumun hak sahiplerinin aralarındaki birlikleşme ve çalışmaları doğrultusunda geliştiğini aktardı.

Test edebilecekler

Bununla beraber kullanıcıların bir müzik sitesine üye olmadan önce siteyi test etme şansı olacak. Belli bir test süresinden sonra kullanıcılar o siteye abone olup olmamaya karar verecekler.

Abonelik fiyatları ise ‘tavsiye edilen fiyat’ üzerinden belirlenecek. Öztürk, rekabetin yaratacağı ortam nedeniyle fiyatların tüm müzik sitelerinde hemen hemen aynı olacağını düşündüğünü belirtti.
ANLAŞMA YÜRÜRLÜKTE
Yasal internet siteleri ve hak sahipleri arasındaki anlaşma 15 Temmuz 2013’ten itibaren yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre internet üzerinden müzik dinlemek isteyen bir kullanıcı, hak sahiplerinin emeği karşılığında ödenmesi gereken belli bir ücreti servis sağlayıcılar ile paylaşarak üstlenmek durumunda kalacak.



Haksız rekabet doğabilir

Öte yandan Öztürk, Fizy gibi sitelerin bundan böyle yalnızca abonelik yoluyla müzik hizmeti sunabilirken Youtube gibi popüler siteler üzerinde bedava müzik dinlenebiliyor olmasının haksız rekabet doğuracağını belirterek hak sahipleri ile yapılan görüşmede de bu konuyu dile getirdiklerini paylaştı.

Fizy abonelik paketleri, fiyatları ve detay bilgileri önümüzdeki günlerde yapılacak bir lansman ile tanıtılacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğan Müzik Genel Müdürü Samsun Demir ise şunları söyledi: Fikri mülkiyet haklarının yasalar ile korunduğu tüm ülkelerde müzik gibi kültür ürünleri bila bedel tüketilmiyor. Bu eserlerde icracıdan, bestekara, söz yazarından yapımcıya kadar bir çok kişinin emeği var. Biz yapımcılar ve meslek birlikleri olarak bu emeği korumak, bu emeğin karşılığını alacak telif sistemini oturtmak ve müziğin bir değeri olduğunu kabul ettirmek durumundayız. 15 Temmuz 2013’den itibaren yürürlüğü giren yeni modelle bu yönde önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Türkiye’de artık bedava müzik dönemi sona ermiştir. Tüm yasal müzik sitelerine şarkıları ücretsiz dinletmeyin dedik. Müzik dinlemek isteyenler artık yurtdışında olduğu gibi ücretli paketlere abone olacak. Servis sağlayıcılar kısıtlı bir deneme süreci dışında abonelerine ücretsiz müzik sunamayacak. Bu kurallar Türkiye’de yasal dijital müzik hizmeti vermek isteyen tüm siteler için geçerlidir.”

“Müzikseverler yasal platformlarda kalmalı”

Bu değişikliğin müzik sektörüne katkı sağlaması için kullanıcıların yasal platformlarda kalması, korsana yönelmemesi ve eskiden ücretsiz dönemde kullandığı dijital kanallardan müzik dinleme alışkanlığını değiştirmemesi gerektiğine dikkat çeken Demir şöyle devam etti:
“Biz müzik sektörünün Avrupa’da olduğu gibi yasal bir zemine oturmasını istiyoruz. Hak sahiplerinin hakları net olarak korunmalı. Bunun için yaklaşık üç yıldır beklediğimiz telif yasasının bir an önce çıkması şart. Bir yandan hak sahiplerine teliflerini ödeyen yasal servis sağlayacılar bir yandan korsan müzik hizmeti verenler büyük bir çifte standart oluştuyor. Bu yasa çıktığı gün Türkiye’de müzik sektörünün hak ettiği büyüme için önemli bir adım atılacak”

twitter.com/dtursen
KeTuM, proud to be a member of DestekForumu since Jul 2013.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping