12-07-2013, 08:40 PM

Cep telefonlarının evrilip akıllı telefon olarak kullanılmaya başlamasıyla yaygınlaşan dokunmatik yüzey kullanımı, tabletlerle birlikte şu sıralar doruk noktasına ulaşmış durumda. Ancak tablet teknolojisi her ne kadar teknolojik bir yenilik olarak yakın geçmişten bu yana gündemi yoğun olarak meşgul ediyor olsa da, aslında onlarla tanışmamız yıllar öncesine uzanıyor. Pek çok bilim kurgu filminden aşina olduğumuz tabletler, hayal gücünün gerçeğe yansımasının en etkili kanıtlarından biri olarak avuçlarımızı dolduruyor. Hikayenin geri kalanını anlatmayacağım, zira pek çok defa ele alındı ve önümüzde, tabletlere dair uzun bir yolculuk bizi bekliyor; hazırsanız başlayalım.
Akıllı telefonların artık lüks sayılmadığı bir dönemde, tabletleri de lüks olarak etiketleyemiyoruz elbette; o günler artık geride kaldı. Günümüzde herkesin tablet kullanımı için iyi bir sebebi var. Kimi eğitim, kimi iş, kimi oyun, kimi sosyal medya, kimi... Bu kimseleri çoğaltmamız pek tabii ki mümkün. Ancak sebebine uygun tablet seçimi yapabilme aşaması bir o kadar zor. Zira piyasada aslında çok fazla çeşit olmasa da, çok fazla markanın bulunduğunu ve bu nedenle aralarında seçim yapmanın bir o kadar zor olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha sonra pişman olmamanız için satın alma aşamasında isteklerinizi karşılayacak kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktadan hareketle bu yazıda sizlerle adım adım bazı ipuçlarını paylaşacağız, umarız seçim yapmanızda biraz da olsa katkımız olur.
Başlangıç noktası: "Nasıl bir tablet almalıyım?"
Sokakta, otobüste, mekanlarda, kısacası çevrenizde insanların elinde gördüğünüz tabletlerden artık siz de bir tane almak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken ne televizyon kanallarındaki reklamları, ne de internet üzerindeki kampanyaları dikkate almak olmalı. Zira tablet seçiminde (aslında tüm teknolojik cihaz alımlarından önce) cihazların fiyat avantajlarına veya öne çıkan özelliklerine bakarak kendinizi ona göre konumlandırmak yerine, önce kendi ihtiyaç ve isteklerinizi belirlemelisiniz. İhtiyaçlarınıza yönelik hareket etmeniz, size hem doğru bir seçim yapmanızı, hem de aslında ihtiyacınız olmayan bir cihaz satın alarak bütçenizi yormamanızı sağlayacaktır.
Satın alacağınız tablette, eğer iş ve sosyal medya için kullanacaksanız internet bağlantıları, oyun oynayacaksanız grafik performansı, tüm gün yanınızda taşıyacaksanız pil ömrü, video izleyecekseniz ekran kalitesi ve tüm bunları sağlayabilmesi için belli kalitede bir işlemci ve bellek seviyesi dikkat etmeniz gereken kriterler arasında kendini gösteriyor. Elbette fiyat da üzerine uzunca konuşulması gereken bir diğer kriter. Hepsini konuşacağız. Eğer henüz ne istediğinize karar veremediyseniz, bu yolda kendinize uygun bir tablet şablonu da çıkartabilirsiniz. O halde ilk seçimi yapalım; hangi işletim sistemini kullanacaksınız?
chip.com.tr