07-15-2013, 02:14 AM
Bu yazımızda her site/blog sahibinin merak edeceği bir bilgiyi nasıl öğrenebileceğinden bahsedeceğiz. Ayrıca Alexa ile ilgili ipuçları da yazımızda..
Netcraft isimli şirketin verilerine göre Ağustos 2012 itibariyle dünya üzerinde 628.170.204 adet web sitesi var (*). İlgili şirket 1995 yılından günümüze web sitelerinin sayılarındaki artışı da şu şekilde grafiğe dökmüş:
Bu kadar web sitesinin olduğu internet aleminde var olabilmek, önemli bir yer edinebilmek artık gerçekten de zorlaşmış durumda. Peki sizin binbir zahmet çekerek geliştirdiğiniz, emek verdiğiniz siteniz/blogunuz bu kadar site arasında nerede merak ediyor musunuz? O zaman okumaya devam edin..
Bu kadar web sitesi olunca web sitelerinin popülerliği de elbette önem kazanıyor. Bu konuda en popüler siteleri belirlemek için çeşitli şirketlerin çeşitli yöntemleri-çalışmaları mevcut. Ancak bu çalışmalar arasında genel anlamda en kabul görenlerinden birisi de Alexa adlı bir amazon şirketinin verileri. Alexa, dünya üzerindeki en popüler siteleri belli bir mantığa göre sıralamaktadır. Genel olarak ilk 30 milyon siteye sayfalarında yer veren site, ilgili bilgilendirme sayfalarında site popülerleştikçe site hakkında daha detaylı bilgiler de sunabilmektedir.
Alexa.com'un çalışma mantığına baktığımızda gönüllülük esasına dayandığını görüyoruz. Kullanıcılar alexa tarafından geliştirilmiş araç çubuğunu bilgisayarlarına kuruyorlar ve bu araç çubuğu internet tarayıcılarına yerleşerek her ziyaret edilen siteyi merkeze raporluyor. Böylelikle tüm dünyadaki kullanıcılardan elde edilen veriler düzenlenerek sitelerin popülerlikleri ile ilgili olarak da bir kıyaslama yapılabiliyor. Bunun yanında alexa sitelerle ilgili başka yöntemlerle veriler topladıklarından da bahsetmiş ama açıklama yapmamış. Site olarak bahsedilen bu diğer unsurların da sitenize http://www.alexa.com/siteowners/widgets sayfası aracılığıyla ekleyebileceğiniz araçlar, seoquake gibi çeşitli eklentilerin verileri, alexa.com üzerindeki ilgili sitenin verileri vb pek çok unsurdan oluştuğunu düşünüyoruz.
Alexa.com'un toolbarını kullanan milyonlarca kullanıcı olduğu bilgisi verilse de elbette bu araç dünyadaki tüm bilgisayarlarda bulunmadığı için verilen bilgilerin doğruluğu kesinlik arz etmemekte. Bunun yanında bu tarz araçlar daha çok internetle yoğun olarak ilgilinene web sitesi yöneticileri tarafından kullanıldığı için buna bağlı olarak örneğin web siteleri ile ilgili bilgiler veren sitelerin sıralamaları olması gerektiğinden daha yukarılarda olabilmekte. Ayrıca çeşitli şekillerde buradaki verilerin manipüle edilebilmesi de söz konusu. Tüm bu dezavantajlarına karşılık yine de alexa.com verileri dünyadaki en kabul edilen sıralama araçlarının başında gelmekte.
Sitenizin sırasını öğrenmek isterseniz alexa.com sitesi üzerinde bir arama yapmanız gerekiyor. Arama yapmadan da kısayoldan ilgili sayfaya gidebilirsiniz. Bunun için alexa'nın kullandığı sayfa bilgisi formatını bilmeniz yeterli. Örneğin bizim YGS LYS sitemizin istatistik sayfasının doğrudan adresi şu şekilde:
http://www.alexa.com/siteinfo/ygslys.blogcu.com
Şu an ziyaret ettiğiniz sitemizin istatistik sayfası da şu şekilde:
http://www.alexa.com/siteinfo/blogcusablonlarikodlari.blogcu.com
Örneklerden de anlaşılacağı üzere "http://www.alexa.com/siteinfo/" kalıbının hemen arkasına dilediğiniz siteyi yazarak doğrudan ilgili sitenin dünya sıralamasını öğrenebilirsiniz.
Evet hep dünya sıralamasından bahsettik ama elbette alexa'nın verileri bunlarla sınırlı değil. Bunun yanında ilgili sitenin Türkiye'deki sıralaması, popüler anahatar kelimeleri gibi pek çok detaya da erişmeniz mümkün. Ancak yeterli veri olmadığı için Alexa'nın siteleri dünya çapında genelde ilk 30 milyon bandında sıraladığını hatırlatalım. Eğer siteniz bu sıralamaya henüz giremediyse ilgili alanlarda "No Data" şekilden bir ifade göreceksiniz.
Eğer incelediğiniz site blogcu.com gibi popüler bir siteyse http://www.alexa.com/siteinfo/www.blogcu.com sayfasında da göreceğiniz üzere siteyle ilgili oldukça geniş bilgiler görebileceksiniz. Hatta aşağıdaki grafiklerde sitenin 7 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay, 2 sene gibi zaman dilimlerinde gösterdiğiperformansı,özellikle de sıralamada yükselip yükselmediğini görmeniz mümkün.
Blogcu üyeleri olarak bu konuda geçenlerde iyi bir gelişme yaşadık. Çok önceleri her blog sitesi ayrı olarak kabul edilemiyor, dolayısı ile bloglarımızın sıralarını öğrenemiyorduk. Ancak son zamanlarda alexa tarafından yapılan bir iyileştirme ile artık her blogcu blogu ayrı bir site olarak kabul edilip buna göre değerlendiriliyor.
Peki siz de hem sitenizi bu sıralamada yükseltmek, hem de kendi alışkanlıklarınıza göre alexa'ya popüler siteler hakkında daha fazla veri sağlamak ister misiniz? Muhtemelen cevabınız evettir ve bunun için yapmanız gereken oldukça kolay bir şey var: Alexa toolbar'ı kurmak. Alexa toolvarı kurunca doğal olarak kendi sitenize de gireceğiniz için sitenizin ziyaret edildiği ile ilgili olarak da alexa'ya veri göndermiş olursunuz. Dolayısıyla belki uzun vadede olur ancak sitenizin ir süre sonra dünya sıralamasına girdiğini görebilirsiniz.
Alexa toolbarı kurmak normal bir program kurmak gibi oldukça kolay. Bunun için www.alexa.com/toolbar adresine gidip "Install Alexa Toolbar" butnonuna tıklıyorsunuz. Daha sonra ise kurulum için çeşitli yönlendirmelerle karşılaşacaksınız. Eğer Internet Explorer kullanıyorsanız Alexa toolbar bir exe dosyası olarak bilgisayarınıza inecek ve normal program kurar gibi araç çubuğunu (toolbarı) kuracaksınız. Eğer Firefox ya da Google Chrome kullanıyorsanız bu sefer de Alexa toolbar bir eklenti olarak bilgiayarınıza kurulacak. Karmaşık bir şey yok, adımları kolayca halledebileceksiniz. Ve tüm bu adımların sonunda Alexa toolbar internet tarayıcılarınızın üst alanında kurulu durumda olacak. Buna göre artık ilgili araç çubuğunda her ziyaret ettiğiniz site için bir rakam ya da N/A yazısı yer aldığını göreceksiniz. Bu rakam ilgili sitenin dünya sıralamasını gösteriyor olacak, N/A yazısı ise sitenin henüz sıralamaya giremediğini. Yani böylelikle artık ziyaret ettiğiniz sitelerin popülerlikleri hakkında da bir fikir edinmiş olacaksınız.
Sitenizin çok iyi noktalara gelmesi dileğiyle..
Alıntı